Botulinum Toksini
Botulinum Toksini, halk arasında yılan zehiri olarak bilinmesine rağmen aslında tıp dilinde « Clostridium Botulinum » adıyla anılan bakterinin salgıladığı bir toksindir.
1980’lerin başından beri insanda medikal kullanım alanı bulan botulinum toksininin ilk kullanım alanı göz hastalıkları alanıdır. İnsanda ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Daha sonra nöroloji alanında kullanım alanı bulmuştur. Son yıllarda estetik ve güzellik alanında kullanımı ile daha da yaygınlaşmış ve bilinirliği artmıştır.
Yüzdeki çizgi ve kırışıklıklar cildin altındaki kasların gülme, gülümseme veya kaşları çatma sırasında kasılması sonucu meydana gelmektedir. Yaşlanmayla birlikte kasların meydana getirdiği çizgi ve kırışıklıklar kalıcı ve derin olur. Son yıllarda bu durumların düzeltilmesinde botulinum toksini sık olarak kullanılmaktadır. Bu toksin 1982 yılından beri güvenle ve başarıyla yaşlılığın izlerini hafifletmek için kozmetikte kullanılmaktadır. Botulinum toksini aynı zamanda koltuk altı ve avuç içinde terlemeyi azaltmak içinde yapılmaktadır.
Ameliyatsız estetik müdahalelerinin en eskilerinden ve en etkili olanlarından olan botulinum toksini, hemen herkesin ismini bir şekilde duymuş olduğu Botulinum toksini, doğada normal olarak bulunan Clostridium Botulinum isimli bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen bir ilaçtır. Enjekte edildiği bölgedeki kasların çalışmasını geçici olarak engellediği için ilgili kasların aşırı çalışması ile ortaya çıkan kırışıklık ve çizgilerin bir süre için ortadan kalkmasına neden olur.
Botulinum toksininin en yaygın kullanım alanı göz çevresindeki kaz ayağı adı verilen kırışıklar, kaşların arasındaki dikine çizgiler (kaş çatma çizgileri) ve alındaki yatay birbirine paralel çizgilerdir. Ağız kenarlarının yukarı kaldırılması (Mona Lisa Smile – Mona Lisa gülümsemesi), diş etlerinin görünürlüğünün azaltılması (gummy smile), boyundaki bantların rahatlatılması, kaşların kaldırılması amacı ile de kullanılabilir.
Botulinum toksini, 25 yıldır tıbbın hizmetinde, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Emniyetli bir ilaçtır. Belirgin yan etkiye yol açmaz. Yüz bölgesindeki kaslar daha küçük olduğu için, özellikle yüze uygulanan dozlar çok önemlidir. Bu tedavi yaklaşımı, Botulinum toksini uygulamasını yapmak için gerekli eğitimi almış hekimlerin elinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.